Huisregels
Handbal Maastricht hecht veel belang aan een veilige en plezierige sportomgeving voor iedereen. Alle leden, vrijwilligers en betrokkenen bij Handbal Maastricht gaan daarom akkoord met het beleid met betrekking tot veilig sporten dat in dit document is beschreven. De belangrijkste pijlers hiervan zijn:
- Handballen doe je voor je plezier, dus we zorgen dat iedereen dit ook met plezier kan doen.
- Binnen onze vereniging is geen plek voor grensoverschrijdend gedrag, zoals discriminatie, (seksuele) intimidatie, pesten of het gebruik van verboden middelen.
- We zorgen voor een positieve vorm van support vanaf de tribunes en in het veld. Indien er vanuit het publiek of in het veld onsportieve of kwetsende opmerkingen worden geuit, dan spreken we deze persoon hierop aan.
- We hebben een vertrouwenscontactpersoon. Deze rol is ook in de statuten vastgelegd.
- Voor bestuursleden, trainers, coaches en de vertrouwenscontactpersoon wordt een VOG aangevraagd.
Gedragscode voor sporters
Sporten doe je vaak omdat je het leuk vindt en het moet daarom ook leuk blijven! Niet alleen voor jezelf, maar ook voor jouw teamgenoten en voor de tegenstanders, trainers, coaches en scheidsrechters. We gaan respectvol met elkaar om. Daarbij zijn onderstaande gedragsregels belangrijk:
- Respecteer de handbalregels en gemaakte afspraken.
- Kom op tijd, meld je (tijdig) af, luister naar instructies en houd je aan de regels.
- Respecteer de mede- en tegenstanders en behandel iedereen gelijk.
- Ben eerlijk en sportief naar iedereen waarmee je tijdens het handballen in aanraking komt.
- Probeer bij elke training en wedstrijd een positieve bijdrage te leveren aan het zo goed mogelijk functioneren van het team en moedig elkaar op een positieve manier aan.
- Begroet de tegenstanders en scheidsrechters en geef hen na de wedstrijd een hand.
- Speel niet vals, gebruik geen verbaal of fysiek geweld, gebruik geen doping.
- Raak (buiten de normale sportbeoefening) niemand tegen zijn of haar wil aan.
- Blijf van de spullen van een ander af, ruim gebruikte materialen op en houd de sporthal en kleedkamers schoon.
- Aanvaard de beslissingen van scheidsrechters.
- Respecteer al die mensen die ervoor zorgen dat jij kunt handballen, trainen en wedstrijden spelen.
Gedragscode voor trainers/coaches en begeleiders
Als trainer, coach en begeleider heb je een belangrijke voorbeeldfunctie binnen de handbalvereniging. Je hebt de verantwoordelijkheid om voor de sporters waarmee je in aanraking komt een veilige omgeving te creëren, waarin iedereen zichzelf mag zijn op zijn of haar eigen niveau. Geef daarom het goede voorbeeld en pas onderstaande gedragsregels toe:
- Neem je taak serieus en zorg ervoor dat alles dat bij die taak hoort, goed en op tijd wordt geregeld. Handel hierbij altijd in het belang van de vereniging.
- Leer je spelers zich te alle tijden te houden aan de spelregels en fair spelen.
- Zorg voor een veilige omgeving, waarin sociale veiligheid gewaarborgd is en ook zo wordt ervaren.
- Geef iedere speler gelijke kansen en respecteer ieders inzet en kwaliteit.
- Schreeuw niet en maak personen nooit belachelijk als zij fouten maken of een wedstrijd verliezen.
- Ben je bewust van machtsongelijkheid en -afhankelijkheid, en misbruik je positie niet om op onredelijke of ongepaste wijze macht uit te oefenen.
- Onthoud je van elke vorm van misbruik; emotioneel misbruik, fysiek grensoverschrijdend gedrag, waaronder seksueel getinte opmerkingen, aanrakingen en/of seksueel misbruik. Bij een vermoeden van seksuele intimidatie of misbruik heb je een meldplicht richting het bestuur van de vereniging.
- Respecteer het privéleven van de sporter en dring niet verder binnen in het privéleven van sporters dan noodzakelijk. Ga met respect om met sporters en met de ruimtes waarin de sporters zich bevinden.
- Overleg met minderjarigen nooit achter gesloten deuren in een één-op-één-situatie. Zorg er altijd voor dat een tweede persoon aanwezig is in bijv. kleedkamer of sporthal; volg het vier-ogenprincipe.
- Neem geen gunsten, geschenken, diensten of vergoedingen aan om iets te doen of na te laten dat in strijd is met de integriteit van de sport en/of de regels van de vereniging. Krijg je iets aangeboden om iets te doen of na te laten, meld dit dan aan het bestuur.
- Handel naar en zie toe op naleving van regels en normen. Zorg dat iedereen de reglementen, huisregels en gedragscode naleeft. Stel ook je sporters in staat om er meer over te weten te komen. Ben open en alert op waarschuwingssignalen en geef deze door aan het bestuur of de vertrouwenscontactpersoon binnen Handbal Maastricht.
- Ben zorgvuldig en oprecht bij het vermelden van ervaringen en functies. Vermeld alle relevante feiten bij je aanstelling als trainer, coach of begeleider. Je moet bovendien een VOG overleggen.
Aannamebeleid vrijwilligers
Handbal Maastricht hanteert een aannamebeleid voor haar vrijwilligers om een veilig sportklimaat te garanderen. Onder vrijwilligers verstaan we alle trainers, coaches en begeleiders binnen de vereniging. Bij de werving en aanstelling van nieuwe vrijwilligers doorlopen we de volgende stappen om een goed beeld te krijgen van de vrijwilliger die een functie binnen onze vereniging gaat vervullen:
- Een kennismakingsgesprek met bestuur en/of de commissie waar de vrijwilliger onderdeel van wordt. De vrijwilliger krijgt daarbij tevens uitleg over de bij ons geldende gedragsregels en informatie over de vertrouwenscontactpersoon.
- Voor bestuursleden, trainers, coaches en vertrouwenscontactpersonen wordt door Handbal Maastricht een VOG-aanvraagproces online gestart. De vrijwilliger ontvangt de VOG thuis en deze blijft in diens bezit. Een kopie moet worden overhandigd aan de ledenadministratie ter registratie.
- Indien uit het gesprek aanleiding blijkt, worden referenties nagegaan; bij twijfel doet Handbal Maastricht navraag bij het NHV (of andere relevante instanties).
Het is nadrukkelijk de bedoeling door deze maatregelen te voorkomen dat er zich ongewenste situaties voordoen. We beogen met dit aannamebeleid mensen met verkeerde bedoelingen te ontmoedigen of uit te sluiten om een functie binnen onze vereniging te ambiëren. Bij deze stappen volgen we zo goed mogelijk de uitgangspunten van de AVG. Dit betekent dat informatie vertrouwelijk, en door zo min mogelijk mensen, wordt behandeld.
Ongewenst gedrag en seksuele intimidatie
Iedereen die lid is van het NHV verplicht zich automatisch aan de rechten en plichten gesteld door het NHV. Hij/zij dient zich vóór, tijdens en na de wedstrijd behoorlijk te gedragen en zo nodig mee te helpen bij het handhaven van de orde (zie Algemeen Reglement van het NHV).
Vertrouwenscontactpersoon Handbal Maastricht
De Vertrouwenscontactpersoon (VCP) is het eerste aanspreekpunt binnen onze vereniging voor iedereen die te maken heeft met ongewenst/grensoverschrijdend gedrag of daar een vraag over heeft. De VCP is er voor iedereen binnen de vereniging; sporters, trainers/coaches, andere vrijwilligers, ouders, toeschouwers, bestuurders, etc. Een gesprek met de VCP gebeurt in alle vertrouwelijkheid om de privacy van de melder en de beklaagde te waarborgen. Samen wordt gekeken naar een oplossing. De VCP biedt steun, advies en informatie. Indien nodig kan de VCP de melder doorverwijzen naar iemand anders binnen de vereniging of andere hulpverlenende instanties. De VCP is een zelfstandig persoon die niet betrokken is bij het bestuur van Handbal Maastricht. De VCP bespreekt elk incident geanonimiseerd met een afgevaardigde uit het bestuur. Dit omdat het bestuur de verantwoording heeft over het veilige sportklimaat binnen de vereniging. Indien het bestuur oordeelt dat de veiligheid in het geding is, of wanneer er sprake is van een ernstig strafbaar feit (zoals in het Burgerlijk Wetboek vastgelegd), kan het bestuur besluiten tot vervolgstappen. Zie website van Handbal Maastricht voor concrete (contact)informatie over de VCP.
Vertrouwenspersonen NOC*NSF
NOC*NSF heeft vertrouwenspersonen en adviseurs. Iedereen die lid is van een sportvereniging in Nederland kan gratis een beroep doen op deze vertrouwenspersonen en adviseurs. Ze zijn onafhankelijk, kennen de sportwereld en zijn opgeleid om dit vertrouwenswerk te doen. De vertrouwenspersonen kunnen worden ingeschakeld door zowel de melders c.q. slachtoffers, door beschuldigden van ongewenst/grensoverschrijdend gedrag en door het bestuur van de sportvereniging of sportbond. De vertrouwenspersonen kunnen hen begeleiden en adviseren. Het zou dus kunnen dat bij één zaak 3 vertrouwenspersonen actief zijn, die elk een andere partij vertegenwoordigen. Vertrouwenspersonen behandelen alle informatie vertrouwelijk, en doen niets zonder medeweten van de betrokkene. Verdere informatie kan je vinden via: www.centrumveiligesport.nl.
Verklaring Omtrent Gedrag
De vereniging werkt met zogenoemde VOG-verklaringen. Het secretariaat van de vereniging zorgt voor de correcte toepassing van het aanvragen en vernieuwen van de VOG. Elk jaar worden, indien nodig, voor nieuwe bestuursleden, trainers, coaches en de vertrouwenscontactpersoon een VOG aangevraagd. Elke 3 jaar wordt door het secretariaat voor alle afgegeven VOG's een verlenging aangevraagd. De persoon waarvoor door het secretariaat een VOG of verlenging is aangevraagd, ontvangt hierover een mailbericht van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Met behulp van de link in de mail kan de aanvraag verder worden ingevuld en teruggestuurd. Daarna ontvang je bericht dat de aanvraag in behandeling is genomen. Na goedkeuring ontvang je per post de VOG. Het origineel behoud je zelf, een kopie lever je in bij het secretariaat van de vereniging.